• Bestellingen op werkdagen vóór 15:30 u worden dezelfde dag verzonden
 • Gratis verzending vanaf €99,-
 • Elk verhaal een eigen kraal
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Antwoorden op al je vragen

Wat is Trollbeads?

Herinneringen voor het leven

Begin je Trollbeads-collectie met een armband die bij je stijl, je herinneringen en je persoonlijkheid past. Laat Trollbeads je de beste en belangrijkste verhalen over jouw leven vertellen.

Je eigen ontwerp

Stel je eigen unieke armband of collier samen door een slotje en kralen te rijgen en beslis zelf welk verhaal je wilt vertellen. Je kunt ook een armband maken met kralen die je gewoon mooi vindt, of op basis van verscheidenheid, kleur of een speciale gelegenheid.

“Ik krijg altijd leuke opmerkingen over mijn armband. Ik vind het fascinerend dat een sieraad zo veel gesprekstof kan opleveren. Eigenlijk brengt het mensen met elkaar in contact die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.” - Lora Durr, Trollbeads-verzamelaar

Ambachtelijke kwaliteit

Trollbeads-sieraden worden gemaakt van 18-karaats goud, zuiver zilver, Italiaans glas, zoetwaterparels en edelstenen en worden met behulp van verschillende traditionele en moderne technieken gemaakt.

De gouden en zilveren Trollbeads krijgen hun vorm via de methode van de zogenaamde cire perdu of ‘verloren was’, een 3000 jaar oude techniek waarmee kleine details van was in edelmetalen kunnen worden gegoten. Elke glazen kraal wordt met de hand gemaakt van gloeiend heet glas in een open vuur. Geen twee Trollbeads zijn daarom hetzelfde – elke Trollbead is uniek.

Deens design

Trollbeads is een treffend voorbeeld van Deens design, dat bekend staat om zijn  eenvoud, functionaliteit en kwaliteit. Design is de drijvende kracht achter Trollbeads en de ontwerpers die met materialen en vakmanschap van topkwaliteit werken. Tot nu toe hebben ruim 60 ontwerpers aan de Trollbeads-collectie bijgedragen. Trollbeads worden op internationaal niveau geprezen vanwege de artistieke kwaliteit en zijn te zien geweest op de beurs voor Sculptuur & Functionele Kunst in Chicago en New York.

Sinds 1976

Het verhaal over Trollbeads begon in 1976 in Denemarken. De eerste kraal was klein en met maar liefst zes gezichtjes versierd. Dit ontwerp van Søren ‘Zilversmid’ Nielsen werd in de juwelierszaak van zijn vader Svend in het centrum van Kopenhagen verkocht. 

De collectie werd later met glazen kralen, gouden kralen edelstenen en parels uitgebreid en er werden nieuwe slotjes ontworpen die het mogelijk maakten kralen toe te voegen of te verwijderen en met verschillende combinaties te werken.

Meer dan een sieraad

Trollbeads heeft de meest creatieve en trouwe vriendenkring in de wereld en we vinden het heerlijk om met die vrienden van alles te ondernemen. Samen krijgen we wereldwijde evenementen van de grond.

Een van de populairste evenementen tot nu toe is de People’s Bead. Trollbeads ontvangt dagelijks suggesties voor nieuwe ontwerpen, waarvan sommige erg mooi en innovatief zijn. Daarom hebben we een evenement opgezet waarbij Trollbeads-vrienden de kans krijgen heuse Trollbeads-ontwerpers te worden.

Winkels in meer dan 30 landen

Trollbeads is in meer dan 30 landen over de hele wereld vertegenwoordigd. Je kunt op deze website altijd de winkel vinden die het dichtst bij jou in de buurt is.

Hoe begin ik met Trollbeads?

Begin je Trollbeads-collectie met een armband of collier die bij je stijl, je herinneringen en je persoonlijkheid past. Laat Trollbeads je de beste en belangrijkste verhalen over jouw leven vertellen. Je hoeft alleen maar het volgende te doen:

 1. Kies een armband of collier uit
 2. Kies een slot uit
 3. Kies je kralen uit

Kies je voor een enkelvoudige leren armband, dan heb je geen slot nodig. Je knoopt deze armband op de juiste lengte en opent en sluit hem door de knoop door de opening de schuiven. Bij een bangle heb je geen slot nodig, maar twee stoppers die je kralen bij elkaar op de armband houden.

Stel je eigen unieke armband of collier samen door een slotje en kralen te rijgen en beslis zelf welk verhaal je wilt vertellen. Je kunt ook een armband maken met kralen die je gewoon mooi vindt, vanwege de kleuren of om een speciale gelegenheid te vieren of herdenken.

De Trollbeads collectie bestaat uit kralen, armbanden, colliers, oorsieraden, ringen en accessoires. Bij armbanden kun je kiezen uit een zilveren, een gouden of een leren armband of een bangle. Wil je een collier? Dan kun je kiezen uit een zilveren of gouden collier of een Fantasy collier.

De collectie bestaat uit ongeveer 500 kralen, ook wel bedels genoemd. Naast de standaardcollectie zijn er Limited Editions, Special Editions, Seasonal Collections, Uniques en Universele Uniques. Elk sieraad in de Trollbeads-collectie heeft zijn eigen geschiedenis, geïnspireerd door de mythologie, astrologie, sprookjes, fauna, flora, culturele diversiteit en in de vertrouwde dingen uit het dagelijks leven.

Om de juiste maat van je Trollbeads-sieraad te bepalen, kijk je bij de volgende vraag ‘Wat is mijn maat?’

Wat is mijn maat?

Armbanden en Colliers - zilver

Armbanden

De lengtes die zijn vermeld, zijn de totale lengtes van de armbanden inclusief het slotje. De slotjes worden apart verkocht. Zo kun je het slotje kiezen dat perfect bij je past!

De standaardlengte van een slotje is 2 cm, maar de Grote Bloem- en Grote Vis-slotjes zijn iets langer.

Een Trollbeads-armband van 20 cm (15220) is dus 18 cm lang, en wordt 20 cm inclusief slotje:

Trollbeads wat is mijn maat

   

Om de juiste armbandmaat te bepalen meet je de omvang op het breedste deel van je pols en daar tel je 2 centimeter (20 mm) bij op. Deze ruimte is nodig om bij een volle armband voldoende draagruimte over te houden.

Probeer je een armband uit bij je Trollbeads-dealer? Zorg dan dat er bij een armband zonder kralen drie vingers tussen kunnen als de armband om je pols zit. Deze ruimte is nodig om voldoende draagruimte over te houden bij een volle armband. Je kunt natuurlijk ook gewoon een volle armband passen.

 

Bangle

Meet de omvang van je pols om te bepalen welke maat Bangle je nodig hebt. Zorg ervoor dat de opening groot genoeg is om de Bangle over je pols te schuiven, maar niet zo groot dat de armband van je pols glijdt. Deze polsmaten gelden voor de bangles. Lees de uitleg hierboven om de juiste maat van een zilveren of gouden standaardarmband te bepalen.

 

 

Colliers

De lengtes die zijn vermeld, zijn de totale lengtes van de colliers inclusief  het slotje. De slotjes worden apart verkocht. Zo kun je het slotje kiezen dat perfect bij je past!

De standaardlengte van een slotje is 2 cm, maar de Grote Bloem- en Grote Vis-slotjes zijn iets langer.

Met behulp van 2 slotjes kun je ook meerdere colliers aan elkaar maken.

 

Spang

Meet de omvang van je nek om te bepalen welke maat Spang je nodig hebt. Zorg ervoor da de opening groot genoeg is om de Spang over je nek te schuiven, maar niet zo groot dat de Spang van je nek glijdt. Bekijk de uitleg hieronder om de juiste maat van de spang te bepalen.

 

 

 

Armbanden en Colliers - leer

Armbanden - Leer

De lengtes die zijn vermeld, zijn de totale lengtes van de armbanden inclusief het slotje. De slotjes worden apart verkocht. Zo kun je het slotje kiezen dat perfect bij je past!

Om de juiste armbandmaat te bepalen meet je de omvang op het breedste deel van je pols en daar tel je 2 centimeter (20 mm) bij op. Een leren armband gaat twee keer om je pols, je kunt kiezen uit de lengtes 36, 41 of 45 cm.

Let op: Leer is een natuurproduct, door het dragen kan de armband wat wijder worden.

Je doet de armband als volgt om: 

Bevestig de twee zilveren uiteinden (ringetjes) van je leren armband aan het kleine ‘’oog’’ van het slotje. Vergeet niet eerst je kralen aan je armband te rijgen. Gebruik het grote ‘’oog’’ van het slotje om je armband te sluiten aan het uiteinde met de vijf gaatjes. Als het uiteinde te lang is, kun je het overtollige stukje leer afknippen met een schaar.

Het gebruik van een Zwaanslotje (TAGLO-00006), Slot met knopjes (TAGLO-00010), Zon maan sterren (TAGLO-00014), Draken slot (TAGLO-00019), Dubbel slot (TAGLO-00025), Waanzinnig Kerst-slotje (TAGLO-00039) of Hemelse kraanvogel slot (TAGLO-00041) wordt afgeraden, omdat deze slotjes niet geschikt zijn voor een leren armband. De enkelvoudige leren armbanden worden zonder slotje gedragen door middel van een knoop. 

De leren armbanden van 45 cm kunnen ook als collier gedragen worden.

 

Colliers - Leer

De lengtes die zijn vermeld, zijn de totale lengtes van het collier inclusief het slotje. De slotjes worden apart verkocht. Zo kun je het slotje kiezen dat perfect bij je past!

De leren colliers zijn verkrijgbaar in de lengtes 42, 45 en 50 cm. De leren armband op 45cm lengte is ook te dragen als collier.

 

Fantasy colliers

Een Fantasy collier bestaat uit 1 geheel, er is in principe geen slotje nodig om het collier te kunnen dragen. Je kunt hierdoor eenvoudig je favoriete kralen op het collier rijgen.

Er is een grote collectie Fantasy hangers en 3-gats kralen verkrijgbaar om eindeloze combinaties te maken. Bij gebruik van een 3-gatskraal heb je wel een slotje nodig.

Fantasy colliers zijn verkrijgbaar in de lengtes 60, 70, 80, 90 en 100 cm. De colliers met Parel en Onyx zelfs op 110 en 120 cm lengte.De lengte geeft de exacte lengte van het totale collier weer.

Let op! Een collier van 60 cm gaat moeilijk over je hoofd en hangt kort om je hals, wil je meerdere kralen op je collier dragen kies dan voor een langer collier.

 

Ringen

Als je niet zeker weet welke maat ring je hebt, kun je dit zelf opmeten. Wij hanteren de maatvoering waarbij je de omtrek van de ring meet. Wind hiervoor een stukje touw rond je vinger en meet de lengte van het touw met een liniaal. Je kunt ook een meetlint gebruiken in plaats van een stukje touw. Als de gemeten lengte bv. 54 mm is, dan is je ringmaat 54.

Je kunt ook je eigen ring op een liniaal leggen en de doorsnede (diameter) meten. Aan de hand van onderstaande tabel kan je dan zien welke maat je moet bestellen. Is de doorsnede van je ring bijvoorbeeld 17,25 mm dan kies je voor ringmaat 54.

Je ringmaat is slechts een indicatie. Bij een dunne ring heb je soms een maat kleiner nodig dan bij een bredere ring.

Je moet er ook rekening mee houden dat allerlei omstandigheden van invloed kunnen zijn op de omvang van je vingers: of het zomer of winter is, of je zojuist met je handen hebt gewerkt, of je lange tijd met je handen in je zakken hebt gelopen, zwangerschap enz.

 

Ringmaten tabel
Ringmaat Diameter Omtrek
Europa (mm) (mm)
16,25 16,25 51
16,5 16,5 52
17 17 53
17,25 17,25 54
17,5  17,5 55
18 18 56
18,25 18,25 57
18,5 18,5 58
19 19 59
19,25 19,25 60
Hoe worden glaskralen gemaakt?

Elke afzonderlijke kraal is gemaakt door in een vlam van 800 graden het glas te laten smelten en al draaiend vorm te geven. Dit wordt gedaan door vakmensen van over de hele wereld met gebruik van de beste kwaliteit Italiaans (murano) glas. Sommige glazen kralen ondergaan wel 6 behandelingen om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Waarom is design zo belangrijk voor Trollbeads?
Creativiteit en innovatie is de basis en de drijvende kracht van het succes van Trollbeads. De familie van Lise Aagaard uit Kopenhagen, is ruim 30 jaar geleden met Trollbeads gestart. Maar het is de passie van Lise, voor design en experimenteren met glas, die Trollbeads de huidige status heeft gebracht. Lise Aagaard en haar familie zijn de drijvende creatieve kracht achter dit succesvolle concept.


Lise Aagaard

Heb ik garantie?

Ja, er geldt een garantie op productiefouten van twee jaar na aankoop op vertoon van de originele kassabon. Bewaar daarom je kassabon zorgvuldig.

Er wordt geen garantie gegeven op de volgende artikelen:

 • Bij leren armbanden en leren colliers wordt uitsluitend garantie gegeven op de (zilveren) sluitingen/eindstukjes. Leer is een natuurproduct, is erg gevoelig voor vocht en kan reageren op de huid, invloeden als gevolg hiervan vallen niet onder de garantie.
 • Artikelen die een onacceptabele slijtage vertonen door oneigenlijk gebruik.
 • Artikelen die zijn gereinigd met een chemische reiniger waardoor de oorspronkelijke oxidatie is aangetast of verwijderd.
 • Artikelen die niet meer in de oorspronkelijke staat zijn (vergroot, verkleind, gegraveerd etc).
 • Bij verlies of diefstal.

Als je jouw Trollbeads bij een officiële dealer hebt gekocht, kun je via de winkel gebruik maken van de garantieregeling.

Voor Trollbeads-aankopen via de webshop op deze website, die in aanmerking komen voor garantie kun je het garantieproces starten. Klik hier voor meer informatie en volg de stappen.

Wat zijn Retired Trollbeads?

Dit zijn Trollbeads die niet langer in de vaste collectie voorkomen. Als je op zoek bent naar een retired Trollbeads, kun je bij de dealer navragen of zij deze wellicht op voorraad hebben of nog kunnen verkrijgen. Je kunt ook op deze website kijken onder Collectie en de groep Retired.

Wat zijn Unique-setjes?

Uniques worden ook wel OOAK genoemd, One Of A Kind. Dit zijn handgemaakte glaskralen die geen deel uitmaken van de vaste Trollbeads-collectie. Deze prachtige unieke kralen verschijnen in setjes van 6 stuks. Stuk voor stuk uniek, er zijn er geen twee hetzelfde. Deze kralen zijn gemaakt door Tibetaanse vluchtelingen die in Nepal wonen, persoonlijk opgeleid door Lise Aagaard. Dit is haar persoonlijke project gestart in 2007, met als doel de leefomstandigheden van de Tibetaanse vluchtelingen te verbeteren. Tegenwoordig is het een bloeiende industrie dat geresulteerd heeft in werkgelegenheid en daardoor betere leefomstandigheden voor de vluchtelingen in de bergen van Nepal.

Waar worden Trollbeads gemaakt?

Door het grote succes wereldwijd, is een deel van de productie buiten Denemarken verplaatst. Trollbeads worden tegenwoordig dan ook ik diverse landen gemaakt onder andere in Nepal, China, Tsjechië en Duitsland maar natuurlijk ook in Denemarken waar de parels, kostbare stenen en het merendeel van de armbanden en colliers wordt vervaardigd.

Hoe onderhoud ik mijn Trollbeads?

Je Trollbeads-kralen worden met passie ontworpen en vakkundig gemaakt. Door ze met veel liefde te dragen en rekening te houden met de volgende onderhoudstips houd je jouw Trollbeads stralend.

Vermijd het contact tussen chemische zeepproducten en glaskralen, parels, natuurstenen en dichroic glas. Ga niet zwemmen of douchen met je Trollbeads.

Glaskralen en zilveren kralen met steentjes of parels kun je met een zachte doek opwrijven. Het schoonmaken van je zilveren Trollbeads sieraden zonder steentjes en/of parels kun je op de volgende manieren doen:

 • In een lauw warm badje en een druppeltje handzeep met een klein borsteltje of tandenborstel schoonwrijven.
 • Oppoetsen met een poetsdoek kan natuurlijk ook. Je kunt beter geen poetsmiddel te gebruiken, hierdoor kan de antiek geoxideerde look van Trollbeads verdwijnen.

 

Leer

Leren armbanden en colliers zijn te vergelijken met ieder product dat van leer is gemaakt zoals onder andere horlogebandjes. De huid is een beetje vettig, hierdoor krijgen de leren armbanden en colliers een natuurlijke behandeling en zullen ze na geruime tijd iets donkerder worden. Voorkom contact met water, dit veroorzaakt uitdroging van het leer.

 

Koper

Koper is een veelzijdig metaal dat op je reageert wanneer je het draagt en met de dag mooier en persoonlijker wordt. Bij blootstelling aan lucht en in het bijzonder aan vochtigheid worden ze langzaam donkerder. Bewaar je koperen sieraden daarom in een plastic zakje wanneer je ze niet draagt, zodat ze niet dof worden.

Koper verkleurt sneller wanneer je het op je huid draagt in verband met de vochtigheid van je huid. Draag je sieraden niet tijdens activiteiten waarbij je weet dat je veel gaat zweten.

Houd je koperen sieraden schoon door ze af en toe met een lauw sopje af te nemen en daarna met een zachte doek af te drogen en op te poetsen. Door een mengsel van keukenzout en azijn te gebruiken kun je de oxidatie van het koper verminderen. Wrijf het in. Blijf wrijven om matte en vieze plekken te verwijderen. Je kunt je sieraden ook met een doekje met poetsmiddel opwrijven.

Je kunt de oorspronkelijke kleur weer terughalen met citroensap of tomatenketchup. Om dit te doen doe je een beetje citroensap in een glazen of keramische kom. Dip het sieraad hierin en zorg dat het hele oppervlak bedekt is. Wil je de kleine hoekjes en gaatjes ook lichter kleuren, gebruik dan een zachte tandenborstel. Een beetje zout toevoegen helpt de oorspronkelijke kleur en glans terughalen. Spoel goed af met water en poets eventueel met een andere tandenborstel om ervoor te zorgen dat de citroensap ook weer uit alle hoekjes en gaatjes is. Droog na het spoelen goed af en wanneer je sieraad droog is kan je het opbergen. met ketchup kun je uitstekend oxidatie van koper verwijderen. Laat het een paar minuten intrekken en wrijf stevig met een niet krassend sponsje.

 

Gegraveerde kralen

De Trollbeads-kralen Papyrus en Innerlijke liefde worden met uw persoonlijke boodschap op de maximale diepte gegraveerd. Door het dragen kan de gravure na verloop van tijd slijten. Door de gegraveerde kraal tussen twee grotere kralen te dragen kunt u slijtage verminderen. Het is niet mogelijk de kralen opnieuw te graveren of er tekst bij te laten graveren.

Zijn mijn Trollbeads echte Trollbeads?

Helaas zijn er veel nep-Trollbeads op de markt. Wij wijzen je erop dat wij geen echtheidsgarantie kunnen geven op Trollbeads gekocht via E-bay, Marktplaats of andere webshops behalve die van de officiële Trollbeads-dealers. Wil je er zeker van zijn dat het om échte Trollbeads gaat, dan geven wij het advies om naar één van onze dealers te gaan, de verkooppunten kun je hier vinden.

Het artikel is zojuist toegevoegd aan je winkelwagen.