Waarborg

 

De waarborgwet is de oudste vorm van consumentenbescherming in Nederland tegen bedrog met betrekking tot de gehaltes van edelmetalen in sieraden en voor de ondernemer te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

Om er zeker van te zijn dat je als consument een sieraad koopt wat daadwerkelijk van goud of zilver gemaakt is, moeten volgens de Nederlandse wet alle voorwerpen van edelmetaal in de verkoop voorzien zijn van een keurmerk als het voorwerp boven een bepaalde gewichtsgrens valt. Alle zilveren sieraden vanaf 8 gram, gouden sieraden vanaf 1 gram en platina sieraden vanaf 0,5 gram die in Nederland verkocht worden, moeten een in Nederland erkend gehalteteken bevatten.

Het keurmerk geeft aan uit welk edelmetaal het voorwerp bestaat en hoeveel daarvan in het sieraad verwerkt is. Edelmetalen zijn goud, zilver, platina en palladium. In Nederland zijn er twee instellingen waar je sieraden kunt laten waarborgen, namelijk Waarborg Holland in Gouda en Edelmetaal Waarborg in Joure.

Let bij het aanschaffen van een sieraad dus goed op of deze voorzien is van een wettelijk keurmerk. Op die manier ben je er zeker van dat het sieraad dat je koopt ook daadwerkelijk van het edelmetaal is gemaakt wat vermeld is bij de verkoop. Het wettelijk keurmerk van Trollbeads:

Hieronder zie je welke gehaltetekens er in Nederland zijn.